Trener Xtreme Fitness Gliwice

Angelika Tomanek

 

Angelika Tomanek, nasza trenerka z Gliwic, zadbała o to, aby Wasz weekend był aktywny i wyjątkowo pyszny! Łapcie przepis i plan treningowy!

Angelika:

Polecam każdemu, kto do tej pory uważał, że na diecie nie ma miejsca na słodkości.
A jednak…

Tak, tak…
To jest właśnie dieta.

BISZKOPT Z KARMELEM WANILIOWYM
Uwieńczeniem jest…orzechowa posypka i czekoladowa polewa!

Sam biszkopt przypomina smaki dzieciństwa, gdy podbierałam mamie ubite jajka z cukrem.
Mogę ręczyć, że IDENTYCZNY!

 

A to wszystko…
Bez grama cukru
Bez grama mąki pszennej
NISKOTŁUSZCZOWE

Składniki na biszkopt:
6 jajek
4 łyżki erytrolu
65g izolatu o smaku ciasteczkowym lub waniliowym
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta sody oczyszczonej
4 łyżki mąki jaglanej

Sposób przygotowania:
Jajka ubijaj ze słodzikiem na jasny biszkopt przez około 15-20 minut. Dodaj mąkę, odżywkę, proszek i sodę. Wymieszaj dokładnie. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Schładzaj przy wyłączonym piekarniku. Po 10 minutach wyjmij i ostudź biszkopt na kratce, następnie zdejmij delikatnie papier.

Składniki na waniliowo-karmelowe nadzienie:
350 g daktyli suszonych
20 g izolatu o smaku waniliowym
aromat waniliowy
25 g miodu prawdziwego

Sposób przygotowania:
Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 1-3h. Odlej nadmiar wody. Zblenduj na gładką masę razem z miodem i izolatem. Dodaj aromat i wymieszaj.

Biszkopt przekrój na dwie części. Na jednej rozsmaruj 1/2 kremu. Przełóż drugą połową biszkoptu i rozsmaruj drugą część karmelu.

Składniki na polewę czekoladową:
50g czekolady gorzkiej 90% + 50g czekolady gorzkiej 70%
120 ml mleka 0,5%

Sposób przygotowania:
Wszystko rozpuść w kąpieli wodnej aż do uzyskania lejącej się polewy. Polej wierzch ciasta.

Składniki na posypkę:
35 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Upraż posiekane orzechy na suchej patelni lub w piekarniku i posyp ciasto.
Może się wydawać, że czas przygotowania jest długi, ale uwierz na słowo, że wcale tak nie jest!!!

Wartość odżywcza w 100 g ciasta
Kcal: 265
B:12,7 g
T: 9,1 g
W:32,4 g

Po takich przyjemnościach pora na trening!

Zapraszamy na ŻELAZNE POŚLADKI z wykorzystaniem taśm oporowych.

Zalety:
Ćwiczenia te pozwalają na zaangażowanie do pracy głębokich mięśni pośladkowych oraz zwiększenie ich maksymalnego napięcia w trakcie ćwiczeń. Najlepiej wykorzystać te ćwiczenia przed i/lub pomiędzy głównymi ćwiczeniami siłowymi na te partie, tj. hip thrusty czy wykroki.

Ćwiczenia wykonujemy w 3-4 super seriach. Każde z nich wykonujemy po 30-50 sekund, bez przerwy lub z 10 sekundową pauzą pomiędzy ćwiczeniami. Po każdej serii przerwa: od 40 sekund do 1 minuty.
We wszystkich 4 ćwiczeniach pilnujemy linii bioder i kolan, prostych pleców, spiętych mięśni brzucha, oddechu oraz wypchnięcia pośladków w tył.

Ćwiczenie 1:
Przejścia boczne w półprzysiadzie, 3-4 kroki w każdą stronę.
Ćwiczenie 2:
Wysoki z przysiadu w górę.
Ćwiczenie 3:
Pulsacja w przysiadzie.
Ćwiczenie 4:
Podwójne przysiady z pogłębieniem.

Powodzenia!